Interview 4

Alles goed?

Ja, het gaat erg goed! Het album is klaar en we zijn druk bezig met deze promotour!

Kun je ons wat vertellen over het nieuwe album?

Het proces is aan het begin van 2006 begonnen. Ik ben toen begonnen met het schrijven van gitaar riffs. En de meeste riffs eindigden in nummers of in ieder geval een deel ervan. En toen ik aardig wat ideeën had uitgewerkt gaf ik het aan de anderen in de band zodat ze er naar konden gaan luisteren en hun idee erin kwijt konden. En toen we genoeg materiaal bij elkaar hadden zijn we de oefenruimte ingegaan en zijn we ze gaan spelen. En toen we alles op een rij hadden staan zijn we de studio ingegaan en hebben we het album opgenomen. Daarna hebben we enkele weken vrij genomen en toen zijn we begonnen met het mixen van het album.

En bij dit album hebben we dan ook nog behoorlijk wat shows gedaan op festivals. Dit proberen we meestal niet te doen omdat het je ritme door elkaar gooit maar de optie was er en we hebben het gedaan. Daarnaast zijn festivals geniaal om je naam te verspreiden en je netwerk van fans uit te breiden. Er komen zoveel mensen op af, dat is echt niet normaal en erg gaaf om te zien. Hopelijk hebben deze shows ons weer wat nieuwe fans opgeleverd!

Zoals veel mensen het horen zitten er nieuwe elementen in de muziek van Cradle Of Filth. Hoe kijk je zelf naar jullie eigen ontwikkeling?

Ik kijk er naar als een natuurlijke ontwikkeling van de band als geheel. We worden allemaal een jaartje ouder en daardoor veranderen er dingen in je muziek. Persoonlijk ben ik tevreden met welke kant we zijn opgegaan met ons geluid en ik ben dan ook nog niet zo trots geweest op een album als Thornography. En dat komt niet omdat ik veel van de nummers heb geschreven van het album maar omdat ik gewoon heel erg veel hou van traditionele Heavy Metal zoals Iron Maiden, Judas Priest maar ook thrash metal zoals Destruction, Agent Steel en het eerdere werk van Megadeth en Metallica natuurlijk. En doordat ik veel te zeggen had over het schrijfproces van dit album zitten er veel elementen in die voor mij heel veel betekenen.

Als ik weer terug ga naar de festivals waar jullie stonden, op Graspop hadden jullie een signeer sessie waar de langste rij stond van dat weekend. Wat betekent een fan voor jullie die daarin staan?

Het is echt geweldig om zoveel mensen te zien wachten voor jou, het geeft je de rillingen als je ernaar kijkt. Als je dan nadenkt dat die mensen er speciaal voor jou staan en daar uren voor in de rij willen staan. Daarnaast maakt het mij blij om de fan gelukkig weg te laten gaan en heb daar erg veel voor over.

Ik denk dan ook vaak terug aan vroeger toen ik dezelfde gevoelens had voor bepaalde bands. Een verhaal is dat ik naar een show ging van Iron Maiden maar deze werd op het laatste moment afgezegd. Heel erg natuurlijk maar ik wist het niet en toen ik daar aankwam zaten Adrian Smith en Steve Harris buiten aan fans handtekeningen, posters en gratis kaartjes voor een andere show weg te geven. En ik vond het geweldig om daar een gesigneerde poster te krijgen en met ze te praten, ik zal dat ook nooit vergeten. En tegenwoordig beteken ik hetzelfde voor mensen als Iron Maiden toen voor mij. En ik wil niet zeggen dat wij net zo groot zijn maar het idee blijft hetzelfde!

En om de fans het beste te geven willen we alles perfect hebben. Van een signeer sessie tot het artwork, de shirts en de nummers. Alles moet bij ons tot in de puntjes uitgewerkt zijn. Ze moeten een deel van Cradle Of Filth uit kunnen maken.

Nou, hoe voelt het dan om een ster te zijn?

Haha, ik kan daar niet echt heel goed mee omgaan. Ik zet mezelf nooit boven iemand anders en dat is ook niet mijn persoonlijkheid. Zover als ik het zie ben ik een normaal mens die werkt met abnormale tijden. Ik zie mezelf ook niet als een icoon en ik zal dat denk ik ook nooit kunnen! Zelfs met een interview, ik praat over het album maar dat is mijn leven en ik ben er dagelijks mee bezig. Dus het is gewoon zoals ik ben.

Verder moet ook ik gewoon boodschappen doen en doe ik de overige dagelijkse dingen. En als mensen dan tegen mij zeggen dat ik de ”ster” ben en dat soort onzin moet ik ze vragen op te houden omdat ik daar echt niet tegen kan. Ik ben ook maar een mens en wil graag normaal leven.

Geen rare fans die op je deur kloppen en je aanbidden dus?

Haha, nee. Niemand weet waar ik woon haha! Ze weten in welk dorp ik woon en ik kom wel eens fans tegen. Maar gelukkig herkennen ze me de helft van de keren niet doordat ik gewoon rondloop in plaats van mijn outfit en make-up. En als ze me wel herkennen praten ze meestal niet met me maar gaan ze me volgen en dat is wel raar.

En dan de fan die een tattoo laat zetten van jullie?

Wederom vind ik dat geweldig en een enorme eer. Ik zou het nooit in mijn leven doen maar het geeft wel een speciaal gevoel en ik waardeer het zeker als een fan dat doet! Het is gewoon de ultieme actie voor een fan. En als je Cradle Of Filth zo gaaf vindt, waarom zou je het niet doen?

En voor mij zelf is het al helemaal niet interessant, het zou er natuurlijk niet uitzien als ik bij Iron Maiden aankom met een tatoeage van ze. Maar als ik zo fanatiek was en ik zat niet in een band dan had ik precies hetzelfde gedaan!

En ik heb zelfs al fans gehad die vroegen of ik een handtekening op hun rug wilde zetten en dan meteen naar de tattoo shop gingen om het erop te laten zetten. Ik bedoel, en wat nou als leden vertrekken of de band gaat uit elkaar. Maar dat is wel het ultieme offer wat je voor een band kunt doen.

En dan terug naar Thornography, met welk Cradle Of Filth album of materiaal kunnen we dit album vergelijken?

Ik denk dat we met Thornography terug zijn gegaan naar waar we in het begin voor stonden. Maar dan wel met een moderne draai erin. Onze ervaring is nu duidelijk te horen en de invloeden die we over de jaren nog gehad hebben van nieuwe trends en genres zijn wel hoorbaar. Ja, het begin in een moderne sfeer. Ik denk dat het album Dusk… And Her Embrace het dichtste bijkomt. Het is niet echt vergelijkbaar maar mijn gevoel zegt wel dat we goed bezig zijn haha.

Het spelen in Nederland bevalt jullie wel?

Ja, we vinden hier spelen geweldig. Vergeleken met andere landen is het overal natuurlijk enorm vet om te spelen en zie je veel dingen overal terug. Toch heeft ieder land zijn charmes, trends en kledingstijlen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Griekenland of Italië, daar gaan de mensen in de zaal mee neuriën met een gitaar riff of solo. Dit is te gek om te horen maar als de helft van de mensen buiten het tempo of maat zit dan is het toch erg moeilijk om goed te blijven spelen haha. Verder is vooral het eten anders hehe.

Hoe zit het met de Special Edition van Thornography?

Die gaan we zeker weer doen, we hebben 3 of 4 extra tracks voor deze release en we zijn nog aan het kijken naar de mogelijkheden maar verwacht iets in dezelfde lijn als dat we bij Nymphetamine hebben gedaan. Verder hebben we nog wat covers.

En de Europese tour?

Ja, we beginnen in november en gaan door tot eind december. Gaat super worden. Daarna de VS voor een headlining tour. Daarna support tour in de VS en daarna hopelijk nog een headlining tour. Verder hebben we nog Japan, Zuid Afrika en Australië en daar moeten we ook nog over nadenken.

En support act voor Europa?

Die hebben we nog niet en dat is voor een band als Cradle Of Filth ook best moeilijk. We willen het liefst een band van bijna hetzelfde niveau maar we zitten zelf ook nog precies op een plek dat de bands die we graag meenemen ook zelf zouden kunnen headlinen en dus niet met ons meegaan. Hopelijk groeien we met dit album wat door en hebben we meer keuze in de support bands.

Jullie album cover werd afgewezen door Amerika, wat is het verhaal?

Ja, het is altijd wat met die Amerikanen en ze moeten altijd zeuren. Het was iets over een been waarvan je teveel zag. Natuurlijk shockeren we altijd maar nergens is dit een probleem, behalve daar. Die katholieken moeten overal een probleem van maken en daar zijn wij de dupe van. En dat terwijl het helemaal nergens over ging. Ze moeten eens naar zichzelf kijken.

Leef en laat leven?

Inderdaad, zolang je je aan de normale regels houdt en mensen geen pijn doet moet je kunnen doen waar je zin in hebt.

Het verhaal achter jullie live album Trouble And Her Double Lives?

On hold! Het komt zeker via Roadrunner Records maar we hebben het gewoon te druk. Ondanks het feit dat het heel lang geleden is opgenomen zijn we er zeker nog wel mee bezig.

Het verhaal achter Rosie, zit ze vast in de band?

Weet je wat het is, we willen geen overhaaste beslissingen maken en dus zomaar mensen in de band opnemen. We hebben deze fout in het verleden gemaakt en er waren leden die meteen nadat ze vast in de band zaten gingen zeuren om de meest rare dingen. Daarom doen we nu rustig aan. Ik kan niet zeggen of ze erin blijft maar dat zien we vanzelf wel! Hetzelfde met Dave, zelfs hij is nog niet officieel een lid ondanks hij overal op en in staat.

Hoe staat het met de video’s voor Thornography?

We gaan een video opnemen voor Temptation volgende week dus die is over een maand ongeveer klaar. Verder hopen we nog een paar video’s op te nemen maar dat is altijd afwachten. Ik heb er in ieder geval zin in maar het is voor de fans nog even afwachten.

En hoe was het om samen te werken met Vile Vallo, van HIM?

Ja, we stuurden ons materiaal daarheen. Hij zong het in en stuurde het terug. We hebben niet echt samen in de studio gezeten maar het is zeker een eer.

Nog wat te zeggen tegen de bezoekers van CradleOfFilth.nl?

Bedankt voor de support. Hopelijk vinden jullie het nieuwe album te gek en we zien je op tour!