Interview 2

Hoe is jullie samenwerking ontstaan?

Cindy: We hebben elkaar ontmoet op Graspop, toen ik een fotoshoot deed voor Cradle Of Filth. Na de fotoshoot kwam toevallig fotografie en artwork ter sprake en liet ik Paul wat van mijn werk zien. We waren beide enthousiast over dit alles en wisselden onze emailadressen uit. Ik had al eerder wat met dark artwork gedaan lang geleden, dus ik stuurde Paul wat van mijn foto’s en het leek ons een leuk idee om er wat mee te doen. Dus zo kwamen we op het idee om een project te beginnen.

Paul: Ja, het waren veel foto’s, toen ik de foto’s zag dacht ik, ja, die is gaaf en die is gaaf… en die… haha… Het leek ons een heel leuk idee om er wat mee te gaan doen. Toen kwam er vanzelf ter sprake waar we precies mee aan de slag gingen en hoe we het gingen doen en zo kwamen we ook op de naam Vomitorium. En voor we het wisten hadden we wat opgezet, we hadden zelfs een print, waar veel mensen naar vroegen en die nog niet eens af was.

Wat is Dark Art Project / Vomitorium?

Paul: Het geen wat we doen en wat voor soort artwork we maken is voornamelijk duister, met veel bloed. Maar op het moment maken we eigenlijk alles. Het is net waar we tegenaan lopen. Zolang het er maar verschrikkelijk uitziet. Het is niet echt, meer een soort fantasie.

Hoe kwamen jullie op de naam Vomitorium?

Ehm… haha, ik weet eigenlijk niet hoe we op de naam kwamen. Ik ben eigenlijk altijd al gefascineerd geweest in de naam Vomitorium. Er zijn eigenlijk twee voorbeelden te noemen van Vomitorium. De naam Vomitorium gaat eigenlijk terug naar de Romeinse tijd. De Romeinen hadden een soort kots huisjes en die noemden ze Vomitoriums, ze stopten zichzelf vol met eten en gingen daar vervolgens kotsen zodat ze er weer meer eten in konden proppen. En in de Victoriaanse tijd had je Vomitoriums, waar rijke mensen hun voedsel dropten en armen mensen het kwamen ophalen. Dat is eigenlijk een Vomitorium. Ook de entree van een colosseum heeft veel verschillende Vomitoriums, allemaal gangen.

Heeft Cradle Of Filth iets met Vomitorium te maken?

Cindy: Nee, dat is niet de bedoeling. Ik denk dat Paul ook niet alleen maar als muzikant gezien wilt worden, maar ook als kunstenaar.

Paul: Ja, precies. Ik wilde dit keer iets anders doen, iets wat niets te maken had met Cradle Of Filth. Ik wilde graag een andere kant van mijzelf laten zien dan alleen maar een gitarist te zijn zodat ik ook wat kan groeien in het werk wat ik naast Cradle Of Filth graag doe. De meesten zullen ook wel weten dat ik veel artwork maak, voornamelijk voor Cradle Of Filth.

Gaat Vomitorium in de toekomst producten maken voor Cradle Of Filth, zoals albumcovers?

Paul: Dat is mogelijk, wie weet. Ik denk dat er vast wel eens iets zou uit kunnen rollen als we wat verder zijn. We kunnen dan altijd ideeën op doen en erover praten om wat voor een album te maken, maar op het moment nog niet. Kijk, ik heb al veel voor Cradle Of Filth gedaan, zoals tekeningen, T-shirts, merchandising, foto’s en ook ander artwork. Maar ik wil nu iets compleet anders doen, iets wat buiten Cradle Of Filth staat.

Wat voor producten kan men van Vomitorium verwachten?

Cindy: Postkaarten, posters, T-shirts en Paul gaat limited prints maken. We zijn er ook over na aan het denken om tarot kaarten te maken met ons artwork erop. En ook verschillende goodies. Ook zijn we bereid om artwork voor andere bands te maken, Dragonforce heeft ons al gevraagd. Om terug te komen op de limited prints, hiermee bedoelen we producten waar maar een stuk of 40 exemplaren van worden gemaakt, en nooit meer worden hergemaakt. Dat maakt het werk meer waard. Het zijn een soort colecter items. We willen ook proberen om ons artwork in films te laten terugkomen. Haha, we hebben echt al een hoop ideeën.

Krijgt Vomitorium in de toekomst exposities?

Cindy: Waarschijnlijk wel in de States, op bepaalde festivals en misschien in Londen. Er zullen vast wel meer exposities komen maar we zijn pas net een paar weken begonnen, dus we zien wel hoe het loopt.

Paul: Ja, natuurlijk.

Wie doet wat, hoe gaan jullie te werk?

Paul: Hhmm, ja, hoe gaan we te werk… uhm… Cindy maakt de foto’s, want daar heb ik de ballen verstand niet van en ik geef ze hun bewerkingen. Nu doen we voornamelijk positiefoto’s van mensen, dieren en meer de basis dingen, maar binnenkort krijgen we echt opdrachten.

Hoe komen jullie op de ideeën met betrekking tot fotografie en bewerken?

Paul: We kijken min of meer naar een bepaalde foto, Cindy maakt er een paar exemplaren van en we gaan samen kijken wat we ermee kunnen doen. We laten onze fantasie de vrije loop.

Cindy: Mensen kunnen ook hun ideeën insturen, als ze bijvoorbeeld meer engelen of kasteelachtige foto’s in ons artwork willen terug zien horen we dat graag.

Paul: Of iets met een kerkhof, dat soort dingen eigenlijk.

Heeft Vomitorium plannen voor Nederland?

Cindy: Als mensen vragen hebben of als ze onze producten willen kopen kunnen ze daar naar vragen en het bestellen, er komen webshops en we benaderen Nederlandse gothic/fantasy shops, maar daar wordt nog aan gewerkt. We hebben soms echt zoveel ideeën dat we echt tegen elkaar moeten zeggen: stop, even alles op een rijtje zetten en afmaken waar we mee bezig zijn. We zijn zo enthousiast, we hebben echt nog een hoop te doen.

Paul: Echt een hoop ja. Ik zit momenteel ook in de band en dat maakt het soms erg druk.

Cindy: En ik ben ook de fotografe van een platenmaatschappij dus ik heb het al druk met fotograferen en dan moeten we ook dit zien te combineren en dat is erg druk voor ons beide.

Paul: Maar er is erg veel vraag naar, we krijgen veel meer reacties dan we verwacht hadden, dat is echt geweldig.

Hebben jullie tot slot wat te zeggen tegen de bezoekers van CradleOfFilth.nl?

Cindy: Ze zijn zeer welkom op onze website.

Paul: Ja, zeker, als ze ook maar enige ideeën hebben zijn die meer als welkom en zullen we die zeker gebruiken in ons artwork.

Cindy: Zo weten we ook wat de mensen leuk vinden of wat ze juist missen. Als ze hun ideeën insturen kunnen wij er weer een beetje van dit en een beetje van dat in bewerken.

Paul: Kijk gerust op onze website: www.paulallender.co.uk